İş Sağlığı ve Güvenliği Bilinci
Özet Görüntüleme: 132 / PDF İndirme: 58
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.13231615Anahtar Kelimeler:
İş Sağlığı ve Güvenliği, Bilinç, Yüksek Öğretim ÖğrencileriÖzet
Günümüz çalışma dünyasında insanların çalışma hayatlarını, güvenliklerini ve sağlıklarını riske atacak çok fazla tehlike vardır. Yüksekte çalışan inşaat işçisi düşmeye karşı risk altında çalışmakta, maden işçilerinin tozdan solunum yolları etkilenmekte, kimyasal maddelerle çalışanlar patlamaya karşı risk altında çalışmakta, mutfak çalışanları ve aşçıların bıçak veya başka bir kesici aletle uzuvlarını kesme tehlikesi vardır. Bütün sektörlerde işin durumuna özgü bir risk mevcuttur [1]. Ayrıca iş kazaları sadece çalışan için değil ailesi için de istenmeyen sonuçlara neden olur. Maddi ve manevi kayıp yaşanabilir. İş sağlığı ve güvenliği bilinci, işyerinde iş yaparken farklı nedenlerle sağlığa zararlı olabilecek durumlardan korunmak için yapılması gerekenlerin bilgisine ve farkındalığına sahip olunmasıdır. Öğrencilere verilen iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde ve diğer meslek derslerinde iş hukukuna, 6331 sayılı kanununa ve başka iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı konularına daha fazla değinilmelidir [2]. Öğrencilerin eğitim süreçleri teorik ve uygulamalı ilk yardım dersleri ile desteklenmelidir. Temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri her sınıf seviyesinde tekrarlanmalıdır. Bu çalışmanın amacı 2018 yılında Hitit Üniversitesinin farklı fakülte ve yüksekokullarındaki öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği bilinç düzeylerini ölçmektir. Çalışmanın devamında 2024 verileri oluşturularak aradan geçen 6 yılda iş sağlığı ve güvenliği bilincinde ki değişimin gözlenmesi planlanmaktadır. Çalışma yöntemi olarak anket kullanılmıştır. Çalışmada 623 öğrenciye anket yüz yüze uygulanmıştır. Sonuçlar Microsoft Excell programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ankette iş sağlığı ve güvenliği programı öğrencisi olmayan ve bu dersi henüz almamış öğrencilere ulaşılarak toplumda ki farkındalık ölçülmeye çalışılmıştır.
Referanslar
Asan, G. ve Erdal, D. (2022). The Role of Building Control Firms In Reduction of Occupational Accidents In The Construction Sector, International Research in Engineering: 43-68.
YILDIZ, S. ve ASAN, G. (2022). Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerindeki Öğrencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği Konusundaki Bilinç Düzeylerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi, EJONS International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences: 664-676.
Özdemir, F. & Serin, H. (2022). Çalışan ve sektörlere göre iş kazası ve meslek hastalığı üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Forest Science, 6(1), 275-285.
İzgi M.C., Türkmen Öztürk H. Akdeniz Üniversitesi’nde taşeron sağlık işçilerinin işçi sağlığı ve güvenliği durum tespiti Yayınlanmış Makale Türkiye Halk Sağlığı Dergisi 2012;10(3).
Özdemir, D., & Asan, G. (2024). 2023 Kahramanmaraş Depremi Sonrası Deprem Bilincinin Sorgulanmasına İlişkin Çalışma. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences, 11(32), 66–80. https://doi.org/10.5281/zenodo.11845514
Glasscock, D., J.; Rasmussen, K., Carstensen, O., ve Hansen, O.,N, (2006). Psychosocial Factors and Safety Behaviour as Predictors of Accidental Work Injuries in Farming, Work & Stress: An International Journal of Work, Health & Organisations, 20(2): 173-189.
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Oda Raporu, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yayınları, Yayın No: 660, Ankara (Şubat 2016).
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.