2023 Kahramanmaraş Depremi Sonrası Deprem Bilincinin Sorgulanmasına İlişkin Çalışma
Özet Görüntüleme: 249 / PDF İndirme: 104
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.11845514Anahtar Kelimeler:
Deprem Bilici, Deprem, Sosyal Medya ve Deprem BilinciÖzet
Depremler önlenemez doğa olaylarıdır; Toplumların sosyal, ekonomik kültürel faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyerek, büyük ölçüde can ve mal kayıplarına neden olurlar [1,2]. Günümüzün teknolojik imkânlarıyla ve yapılan bilimsel çalışmalarla depremlerin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ciddi can ve mal kayıplarına neden olacağı tahmin edilmektedir [3]. Fakat deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılacağını bilmek ve uygulamak vereceği zararı en aza indirebilir. Bunun için bireyin deprem afetini, yaşadığı yerdeki deprem potansiyelini bilmesi, depremden korunmak için yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olması ve bu bilgiyi uygulayabiliyor olması gerekir [4].
Bu çalışmada katılımcıların deprem öncesi, sırası ve sonrasında ne gibi davranışta bulundukları ve sosyal medyanın deprem bilincinde nasıl bir etkisi olduğu hakkında bir anket hazırlanmıştır. Değerlendirmede 43 ilden toplamda 516 kişiye ulaşılmış ve bunların çoğunluğu deprem yaşayan kişilerdir. Değerlendirme sonucunda depremin insan üzerindeki etkilerine bakılıp son yaşanan depremden sonra insanların biraz olsun bilinçlendiği fakat yine de davranışa geçirmedikleri gözlemlenmiştir. Yaşanan depremler sonucu sivil toplum kuruluşlarının ve ilk yardım bilenlerin ne kadar önem taşıdığı görülmüş oldu. Uygulanan anket çalışmasında katılımcıların %7,4’ü acil durumlarla ilgili herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olduğunu, %35,7’sinin ise ilkyardım eğitimi aldığı görüldü. Anket sonuçları doğrultusunda toplumumuzda insanların daha çok bilinçlenmesi ve öğrendiklerini davranışa yansıtmaları için daha çok çalışma yapılması gerektiği görülmüştür.
Referanslar
Yükseler M. (2019). 1. Sınıf Öğrencilerinin Deprem Bilinci Bilgi Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Çanakkale.
Gümüş B. (2022). Elâzığ Depremi Yaşayan Genç Bireylerin Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Sağlıklı Beslenme Düzeyinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Bitlis Eren Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Bitlis.
Demirci A. ve Karakuyu M. (2004). Afet Yönetiminde Coğrafi Bilgi Teknolojilerinin Rolü. Doğu Coğrafya Dergisi 12.
Demirci A. ve Yıldırım S. (2015). İstanbul’da Ortaöğretim Öğrencilerinin Deprem Bilincinin Değerlendirilmesi. Milli Eğitim Dergisi.
AKSOY, B. ve SÖZEN, E. (2014). “Lise öğrencilerinin coğrafya dersindeki deprem eğitimine ilişkin görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Düzce ile Örneği)”, Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi.
ÖCAL, A. (2005). “İlköğretim Sosyal Bilgiler dersinde deprem eğitiminin değerlendirilmesi”, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi.
Usta P., Işıl Çarhoğlu A. ve Korkmaz K. (2014). Sosyal Medya ile Deprem Bilincinin Yükseltilmesi. XIX. Türkiye'de İnternet Konferansı Bildirileri, İzmir.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.