İç Mekan Süs Bitkilerinin Yeni Üyesi Saksı Sebzeciliği


DOI:
https://doi.org/10.5281/15369644Anahtar Kelimeler:
İç mekan, süs bitkileri, saksı, sebzeÖzet
İnsanlar iç mekan süs bitkilerini, güzel görünümlü yaprağı, kokulu ve süslü çiçeği için yetiştirmektedir. Bunun yanında süs biberi, nane ve fesleğen gibi yenilen bitkilerde, evleri süsleyen bitkilerdir. Ancak son yıllarda Dünyada meydana gelen bazı olaylar yaşam anlayışını ve tercihleri değiştirdi. Örneğin, Covid-19 salgın hastalığının hayatımızda çok şeyi değiştirdği gibi. Covid-19 salgınında insanların hastalıktan kurtulmanın veya hastalığı az hasarla ve hafif atlatmanın en önemli sebebi iyi beslenme olduğu kanısına vardılar. Beslenmenin öneminin anlaşılması ve sokağa çıkma yasağının olması, insanlara farklı uğraşılar edindirdi. Bu uğraşılardan en önemlilerinden biride bitkisel üretime yönelmek oldu. Köye dönüşlerin başlaması, bitkisel arazi kiralama veya satın alma yoluyla bitkisel üretime yönelmeler başladı. Bunun yanında evlerde de sebze üretimi, saksılarda veya topraksız tarım kitleriyle üretime yönelmelerde başladı. Evlerde saksılar veya topraksız tarım kitleriyle sebze üretimi isteklerinin son yıllarda artmasıyla, salon ve balkonlara sebze üretimini taşımıştır. Saksılarda, topraklı ve topraksız tarım olarak sebze üretmenin en önemli nedenleri; sağlıklı ürün olduklarından emin olmaları, zirai ilaç kullanılmadığına emin olmalarıdır. Ayrıca dalından kopartıp anında yemek veya salata ve yemek yapımında kullanmaları, insanlara ayrı bir zevk vermektedir. Bu üretim sonucunda, uğraşan kişiler, üreticiliği öğrenerek, yeni bir iş kolu edinmiş olmaktadırlar.
Referanslar
Anonim (2025). https://www.tarimuzmani.com/ (Erişim tarihi: 10.01.2025)
Arumugam, T., Sandeep, G., & Maheswari, M. U. (2021). Soilless Farming of Vegetable Crops: An Overview. Pharma Innov. J, 10(1), 773-785.
Balkaya, A., Kandemir, D., & Sarıbaş, Ş. (2015). Türkiye Sebze Fidesi Üretimindeki Son Gelişmeler. TÜRKTOB Türkiye Tohumcular Birliği Dergisi,4(13), 4-8.
Benoit, F. (1992). Nutrient Solition International Agricultural Center, Wageningen-Holland
Demir, İ., Balkaya, A., Yılmaz, K., Onus, A., Uyanık, M., Kaycıoğlu, M., & Bozkurt, B. (2010). Sebzelerde Tohumluk ve Fide Üretimi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 11-15.
Hai, X. U., Bo, S., Longzheng, C., Zhidao, L. U., & Xihan, Y. (2015). Effects of Seedling Cultivation Methods on Seedling Cultivation of Major Vegetables. Agricultural Science Technology, 16(4).
Johnson, H. Jr., (1980). Hydroponics. A Guide to Soilless Culturesystems. Division of Agricultural Sciences, University of California Leaf let 2947.
Kabay, T. (2022). Covid-19 Salgın Hastalığı Sürecinin Sebze İşletme Şekillerine Etkisi, Doğal Afetler, Salgın Hastalıklar Ve Savaşların Tarımsal Üretim Ve Ekonomi Üzerine Etkileri, iksad yayınevi, Ankara
Kabay, T. (2025). Seraların Sebze Üretimine Etkisi. Ejons International Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences, 9(1), 57-63
Kurtar, E. S. (2013). Float sistemde bazı kışlık sebze türlerinin organik fide üretimi. Yuzuncu Yıl University Journal of Agricultural Sciences, 23(2), 83-89.
Küden, A. B., & Daşgan, H. Y. (2021). Türkiye’de Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği. 3. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi, 5(6), 104-110.
Sevgican, A. (1999). Örtüaltı Sebzeciliği (Topraksız Tarım), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yatınları Cilt II, İzmir.
Toprak, E., & Gül, A. (2013). Topraksız Tarımda Kullanılan Ortam Domates Verimi ve Kalitesini Etkiliyor mu?. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (2), 41-47.
Waiba, K. M., Sharma, P., Sharma, A., Chadha, S., & Kaur, M. (2020). Soil-less vegetable cultivation: A review. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(1), 631-636.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.