SAFRA KESESI KARSINOMLARINDA MIKROSATELLIT INSTABILITE, ÖSTROJEN RESEPTÖRÜ VE CerbB2 EKSPRESYONUNUN SAĞKALIMA ETKILERI NELERDIR?


Özet Görüntüleme: 66 / PDF İndirme: 49

Yazarlar

  • Sibel Sensu Istinye University Medical Faculty, Pathology Department, Istanbul
  • Selma Sengiz Erhan Prof. Dr., Cemil Tascioglu City Hospital, Pathology Department, Istanbul
  • Sevinc Hallac Keser University of Health Sciences, Dr.Lutfu Kirdar City Hospital, Pathology Department
  • Aylin Ege Gul University of Health Sciences, Dr.Lutfu Kirdar Kartal City Hospital, Pathology Department
  • Nagehan Ozdemir Barışık University of Health Sciences, Dr.Lutfu Kirdar Kartal City Hospital, Pathology Department
  • Yesim Saliha Gurbuz Istinye University Medical Faculty, Pathology Department
  • Nusret Erdogan Istinye University Medical Faculty, Pathology Department, Istanbul

DOI:

https://doi.org/10.38065/euroasiaorg.912

Anahtar Kelimeler:

Safra kesesi karsinomu, sağkalım, CerB2, östrojen reseptörü, mikrosatellit instabilite

Özet

Safra kesesi karsinomlarında tedavi seçenekleri hala çok sınırlı olup prognostik faktörler tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, mikrosatellit instabilite (MSI), östrojen/progesteron reseptörü, CerbB2 (HER2/Neu) durumu ve diğer prognostik parametrelerin sağkalım ile ilişkisini araştırarak patogenetik, prognostik ve hedefe yönelik terapötik bilgilere katkı sağlamaktır. Gereç&Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2008-2020 arasında iki merkezde tanı alan safra kesesi karsinomları alınmıştır. Tümörlerin histopatolojik özellikleri yanısıra immünhistokimyasal olarak, MSI için MLH1, MSH2, MSH6, PMS2; östrojen reseptörü alfa (ER-?) / progesteron reseptörü (PR) ve CerbB2 durumları araştırılmıştır. CerbB2 pozitifliği, Silver-enhanced in situ hybridization (SISH) yöntemi ile doğrulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 75 safra kesesi karsinomu olgusu alınmıştır. Bir olguda (%1.3) ER-? immünboyanması, 25 olguda (%33.3) SISH ile doğrulanmış CerBB2 pozitifliği ve 3 olguda (%4) MSI saptanmıştır. İstatistiksel analizde, grad, vasküler invazyon, perinöral invazyon ve sağkalım arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0.05). CerbB2 pozitif olgularda sağkalım (46 ay) negatif olgulardan (15 ay) anlamlı olarak daha uzundur (p=0.021). Sonuçlar: Safra kesesi karsinomlarında yapılan bu çalışmada, tümör gradı, perinöral invazyon, ve vasküler invazyon sağkalımı olumsuz yönde etkilemiştir. CerbB2 pozitifliği her üç olgudan birinde saptanmış olup bu olgularda sağkalım daha uzundur. Östrojen pozitifliği çok nadiren gözlenmiştir. MSI durumunu araştırmak uygun olabilir.

İndir

Yayınlanmış

03.01.2022

Nasıl Atıf Yapılır

Sensu, S., Erhan, S. S., Hallac Keser, S., Ege Gul, A., Ozdemir Barışık, N., Gurbuz, Y. S., & Erdogan, N. (2022). SAFRA KESESI KARSINOMLARINDA MIKROSATELLIT INSTABILITE, ÖSTROJEN RESEPTÖRÜ VE CerbB2 EKSPRESYONUNUN SAĞKALIMA ETKILERI NELERDIR?. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences, 8(19), 83_94. https://doi.org/10.38065/euroasiaorg.912

Sayı

Bölüm

Makaleler