Kentsel Estetik Üzerinden Siirt/Güres Caddesine Odaklı Bir Durum (Vaka) Çalışması
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.17911327Anahtar Kelimeler:
Kentsel analiz, Estetik analiz, Şehir kimliği, Mekânsal elemanlar, Estetik parametreleri, Tarihi zenginlik, Mimari zenginlikÖzet
Bu makale, kentsel estetik kavramını ve parametrelerini tanımlayarak, Siirt'in Güres Caddesi’ne odaklanan bir durum (vaka) çalışması sunmaktadır. Çalışmanın başlangıcında, kentsel estetiğin temel tanımı ve parametrik unsurları, bu unsurların şehirlere kattığı değerler ele alınmıştır. Ardından, Siirt/Güres Caddesi’nin çeşitli estetik parametreler üzerinden detaylı bir analizi yapılmıştır. Bu analiz kapsamında, caddenin mekânsal elemanları, mimari uyumlulukları ve mekânsal elemanların kentsel kimliğe olan etkileri incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, geçmişten bugüne Siirt’in estetik yapısı ve kimliksel değişimi karşılaştırılmış, kentsel dönüşüm sürecinde gözlenen değişiklikler, mevcut estetik ve mimari sorunlar değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, Şehrin estetik ve mimari değerlerini koruma ve geliştirme adına öneriler sunulmuştur. Makale, Siirt’in kentsel estetik anlayışını daha iyi anlamayı ve bu doğrultuda gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutmayı amaçlamaktadır.
Referanslar
Coburn, A., Vartanian, O., & Chatterjee, A. (2017). Buildings, beauty, and the brain: A neuroscience of architectural experience. Journal of Cognitive Neuroscience, 29(9), 1521-1531.
Coşkun, Y. (2018). 1960-1980 Döneminde Meclis Gündeminde Siirt İlinin Sorunları. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11, 1-17.
ÇUBUK, M. (2016). KENT ESTETİĞİNİN, Kentsel Tasarım Yaklaşımında, ANLAM SORUNU VE ESTETİK KURULLARI ÜZERİNE. Tasarım + Kuram, 2(3), 1-15
Doğan, M. C., & Özbayraktar, M. (2023). Sosyal ve Mekânsal Ayrışmanın Dışa Kapalı Konut Yerleşimleri Kapsamında Ölçekler Arası Analizi: Bir Yöntem Önerisi. Planlama, 33(3).
Erdoğan, E. (2006). Çevre ve kent estetiği. Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 8(9), 68-77.
Göğebakan, Y. (2012). Estetik ve kentsel yapılanma üzerindeki etkisi. İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 2(4).
Okumuş, G. (2021). Kentsel arayüz-heykel kurgusu: Atatürk anıtları (Master's thesis, Bursa Uludag University (Turkey)).
Polat, S. (2005). Mimarlık ve kentsel yaşam kalitesinin sağlanmasinda dönüşüm projelerinin rolü: bursa-santral garaj bölgesi örneği (Master's thesis, Bursa Uludag University (Turkey)).
Rezafar, A., & Türk, Ş. (2018). Kentsel Estetiği Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi ve Farklı Aktörler Tarafından Değerlendirilmesi. Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 161-172.
Türkmen, A. (2018). YAPI ESTETİĞİNİN KENT KİMLİĞİNDEKİ KARŞILIĞI VE YAPI DİSİPLİNİ SİSTEMİ. Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi, (13).
Yaşar, A. (2023). Akıllı şehı̇rler ve İslâm şehı̇rcı̇lı̇ğı̇ açısından değerlendı̇rı̇lmesı̇ (Master's thesis, Bursa Uludag University (Turkey)).
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 Euroasia Matematik, Mühendislik, Doğa ve Tıp Bilimleri Dergisi Medical Sciences

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.